Potbeker 84, 5432 MK Cuijk
06 42 155 164

Dood, ziekte, pech, een ongeluk.

Dood, ziekte, pech, een ongeluk.
Een pijler voor een stukje extra geluk.

Waarom zijn we weer dankbaar als we iets ergs meemaken?

Als alles daarentegen loopt zoals gepland, weten we op de kleinste dingen te mopperen.

Dankbaarheid
In mijn studie naar het tastbaar maken van geluk komen verschillende elementen voorbij die mij fascineren. Een van die pijlers voor een groter geluksgevoel is dankbaarheid (Lyubomirsky, 2005). Ik kwam in het kader van dit onderwerp het volgende stukje tegen:

Waardering en Dankbaarheid zijn nauw verwant. Waardering is de cognitieve erkenning dat iets waarde heeft en dat hangt samen met het besef dat iets niet eindeloos of onuitputtelijk is (Watkins, 2014).

Bovenstaande is een goede verklaring waarom we ons leven pas waarderen als we het einde in zicht hebben of er iets heel naars gebeurt.

Naar mijn mening komt het gevoel van dankbaarheid bij erge gebeurtenissen naar boven omdat we bruut uit ons automatisch gedrag worden geslingerd. We worden geconfronteerd met onze fragiliteit en staan daar bij stil.

Stap uit je automatisme!
Hoe kan je je automatisme doorbreken en meer stil staan bij dankbaarheid en waardering?

Dat kan op verschillende manieren. Als coach gebruik ik vaak de techniek om nieuw te leren dingen te verbinden aan handelingen die je al automatisch doet.

Bijvoorbeeld: Je wilt je dankbaarheid en waardering aan een persoon uiten. Koppel deze nieuwe actie aan een onderdeel wat je elke dag al automatisch doet. Maak bijvoorbeeld  een pen vast aan je tandenborstel. Je tandenborstel gebruik je automatisch elke dag. Op deze manier heb je de ideale herinnering om je nieuwe actie uit te voeren.

Waarom nu dit stuk
Ik zou graag elke dag wat meer mensen gelukkiger willen maken. Hier kan ik invloed op uitoefenen door bewezen wetenschappelijke oefeningen met je te delen. Eén van die oefeningen is dankbaar zijn en tonen.

Doe je mee?
Kies een persoon die je dankbaar bent en schrijf een persoonlijke brief/mail/app met de reden waarom je die persoon dankbaar bent. Je zal versteld staan wat het schrijven met je doet en wat voor reactie je krijgt als je het daadwerkelijk naar de persoon stuurt.

Leave a comment